Post-Academisch Onderwijs Tandheelkunde Limburg

Welkom bij PAOT Limburg. Ons doel is om -vooral regio gebonden- een ondersteuning te zijn voor de tandartsen en hun medewerkers om de praktijkvoering “up to date” te kunnen houden en een podium te bieden om elkaar te kunnen ontmoeten in een open kader.

Kaakchirurgie & Implantologie: toen en nu

Lezing Prof. dr. G.J. Meijer

Om aan te geven welke stappen binnen de tandheelkunde zijn gemaakt, start de lezing met een stukje geschiedenis.

In onze 21ste eeuw zijn er grote slagen gemaakt. Graag laat ik u de laatste ontwikkelingen zien: hoe de CBCT precieze diagnostiek mogelijk maakt, hoe de CBCT kan dienen voor implantatie planning en hoe je de CBCT beelden kunt matchen met digitale intra-orale scan opnames. Ook maakt u kennis met de ‘digitale workflow” voor de vervaardiging van een overkappingsprothese op implantaten.

Tenslotte leert u het behandelverloop kennen van één van de bekendste wielrenners van Nederland, en hoe het hem vergaan is na een traumatische val tegen de dranghekken.

Na voltooiing van zijn tandartsexamen in 1979 bleef Gert Meijer tot 1982 part-time verbonden aan de Universiteit Tandheelkunde te Utrecht. Vanaf 1980 tot 1992 was hij werkzaam in de algemene praktijk te Gorinchem. In 1989 kwam hij parttime in dienst bij de afdeling Bijzondere Tandheelkunde te Utrecht.

Van 1992 tot 1996 werd hij in Utrecht opgeleid tot specialist in de Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA). In 1996 promoveerde hij met het proefschrift  “Flexible Bone Bonding Implants”. Tussen 1996 en 2006 werkte hij als staflid MKA aan het Universitair Medisch Centrum te Utrecht (UMCU), waarbij hij zich toelegde op bottransplantatie-technieken en biomaterialen in combinatie met tissue engineering.

Vanaf 1 september 2006 was hij zowel verbonden als Universitair-Hoofd-Docent aan de vakgroep Parodontologie & Biomaterialen, als mede aan de afdeling MKA van het Radboudumc te Nijmegen.

D.d. 1 maart 2010  werd  hij  benoemd als Hoogleraar Orale Implantologie. In het licht van de reconstructieve kaakchirurgie hield hij zich bezich met hoe 3D-technologie te incorporeren binnen de implantologie.

Hij publiceerde meer dan 170 nationale en internationale artikelen en is coauteur van het boek “Implantaten in partieel dentate situaties”. Vanaf 1 september 2021 is hij met emeritaat en begeleidt hij nog 5 promovendi.

 

Lezing dr. R.J.J. van Es 

Recente ontwikkelingen in de traumatologie, de ablatieve en reconstructieve kaakchirurgie worden besproken vanuit een historisch perspectief.

Recent onderzoek naar nieuwe ceramische botvervangers, momenteel gebruikt voor het sluiten van de kaakspleet bij schisis, blijkt zeer succesvol en zal vermoedelijk een belangrijke rol gaan spelen in de tandheelkundig-implantologische praktijk. En nieuwe ontwikkelingen op het gebied van beeld-gestuurde chirurgie veranderen de planning en uitvoer van onze chirurgische behandelingen. Interessante voorbeelden van deze ontwikkelingen zullen de revue passeren en uw nieuwsgierigheid prikkelen.

Robert van Es behaalde in 1985 resp. 1990 zijn tandarts- en artsexamen aan de Utrecht. Hij is sinds 1996 staflid MKA-chirurgie in het UMCUtrecht  en sinds 2003 hoofd dento-maxillofaciale pediatrie in het WKZ te Utrecht.

Sinds 2006 is hij tevens werkzaam in het Diakonessen Ziekenhuis Utrecht.

Speciale interesses zijn maxillofaciale oncologie en groeistoornissen van het craniofaciale skelet, waaronder schisis.

Hij is ondermeer Secretaris van de Dutch Head Neck Audit(DHNA)-board en Councillor namens Nederland in de European Association of OMFSurgery (EACMFS)

Voor zijn publicaties: zie pubmed (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed).